La solidarité féminine de Paris

La solidarité féminine de Paris

About

This page is about random persons, their encounter with Frenchness and the sistership of Paris.

Dagens Nyheter - En tidning för guldfiskar?

PolitiquePosted by Andreas Jangmo 29 Oct, 2010 12:05:33

Ibland undrar man om Dagens Nyheters ekonomisidor ändå inte skrivs av ett gäng apor med guldfiskar som största läsekrets. Idag rapporteras det till exempel att "kronan föll hårt" mot både dollarn och euron. Valutakurser är inte så spännande om det nu inte är så att det bara är pengar som man tycker är viktigt.

Vad är det då som föranleder DN att skriva så poetiskt om den stackars kronan? En euro hade alltså kostat 9.32 kronor dagen före, men öppnade sedan på fantastiska 9.41. Då det här skrivs ångrade sig dock plötsligt och skuttade tillbaka till 9.37. Sedan kan man ju alltid fundera över vilken relevans det har att kronan nu steg med hela 0,53% till 9.37. Så fattig man blev helt plötsligt.

För de läsare som inte är guldfiskar och inte simmar runt i en liten vattenskål och blir lika överraskad som det där skeppsvraket dycker upp varje gång man gjort en 360, så var ju fallet så att kronan för lite mer än ett år sedan låg på ungefär 11.80 gentemot euron. Det är en förändring på 7.9 procent. Vi kan alltså runda av med att dagens förändring till sin magnitud är 0.067 procent av det här lite mer långsiktiga styrkelyftet av kronan. Det rapporterar DN också om, fast på ett annat sätt, i en artikel om alla svennar som gillar tysk alkohol (eller varför inte dansk i och med att DKKn är knuten till euron?). Men kopplingen mellan ekonomi och handel kanske inte är tillräckligt stark för att ekonomisidan ska bry sig om den?